Back to home
Tue 13 May 2025 05:57
0 Puzzle pieces
Microlearning is een onderwijsstrategie die complexe onderwerpen opsplitst in korte, op zichzelf staande studie-eenheden.
De definities van de lengte van microlearning variëren. Gewoonlijk duren microlearningsessies minder dan tien minuten en het kan zelfs slechts één minuut duren.
Hoewel het nuttig is om te weten welke lengte van microlearning als het meest ideaal of effectief wordt beschouwd, stellen veel deskundigen dat microlearning niet aan een bepaalde tijdsduur moet worden gebonden en kan ook in E learning vorm. In plaats daarvan moet het zo lang zijn als nodig is, niet langer en niet korter. Microlearning moet gericht zijn op essentiële inhoud: “moeten weten” in plaats van “leuk om te weten”. Elk microlearning segment moet één of twee leerdoelen behandelen. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat het leerdoel door microlearning kan worden gedekt. De inhoud mag niet worden geforceerd in microlearningsegmenten als er meer tijd nodig is om het doel te bereiken.
Inhoudsopgave van dit artikel
Microlearning is ontstaan als antwoord op de Ebbinghaus vergeetcurve. Deze vergeetcurve is ontwikkeld door de Duitse psycholoog Hermann Ebbinghaus in 1885 op basis van experimenten met zijn eigen geheugen. Hij concludeerde dat het vermogen van het brein om informatie vast te houden exponentieel achteruitgaat. Mensen verliezen typisch 80% van de kennis die ze leren binnen een maand.
Zijn bevindingen over hoe snel de hersenen nieuwe informatie verliezen zijn sindsdien door neurowetenschappers bevestigd. Het betekent dat effectief leren niet alleen om gaat om de hoeveelheid informatie waaraan je wordt blootgesteld, maar dat het ook belangrijk is hoe vaak deze herinneringen opnieuw worden opgeroepen. Met nieuwe werknemers kan je hier bepaalde elementen in sturen tijdens het onboarding en preboarding proces.
Microlearning wordt gezien als antwoord op de vergeetcurve in het geheugen. Door de inhoud in kleine stukjes op te delen en na verloop van tijd verschillende delen ervan op te roepen, kan het behoud van kennis worden verbeterd.
Veel mensen associëren microlearning met video, een veel voorkomende en vaak doeltreffende vorm van . Video is echter niet het enige bruikbare voorbeeld van microlearning. Andere voorbeelden zijn de uitdagingen in de online verhalen van ENBOQ in Gamification en op maat gemaakte onboarding programma’s in, games, stapsgewijze instructies, blogs, podcasts en infographics.
Vaak is het lastig om tijdens de drukke dagelijkse werkzaamheden toch tijd vrij te maken om te leren. Desondanks ziet bijna 80 procent van de CEO’s dat de behoefte aan nieuwe vaardigheden hun grootste zakelijke uitdaging is. Studies tonen echter aan dat de manier waarop mensen op het werk leren onvoldoende werkt. Bedrijven, psychologen en gedragswetenschappers hebben daarom onderzocht waarom traditionele lesprogramma’s in modules en klassikale sessies niet werken.
Eén reden waarom opleidingsprogramma’s mislukken, is dat ze niet ontworpen zijn voor volwassenen. In tegenstelling tot kinderen, die afhankelijk zijn en leren om hogerop te komen, leren volwassenen wanneer zij specifieke kennis nodig hebben om hun werk effectiever te doen. Zij zijn onafhankelijk en moeten gemotiveerd zijn om te leren.
Een belangrijk aspect van volwassenenonderwijs is de noodzaak om het leren aantrekkelijk te maken, zodat volwassenen zichzelf kunnen motiveren. Traditioneel leren op de werkplek is gemodelleerd naar het leren van kinderen, maar sommigen van de meer doeltreffende programma’s hebben ook een duidelijke link naar beter presteren in hun functie. Als zelfgekozen programma’s niet worden aangeboden, is het alternatief een programma dat op de achtergrond draait omdat werknemers het zien als een extra taak op hun lijst.
Elke microlearningcursus is gericht op één specifiek onderdeel. Dit zorgt er ook voor dat werknemers geen tijd verliezen met het doornemen van een grote cursus om die ene of twee onderdelen te vinden die ze echt moeten leren. Geïnteresseerd wat is E-learning nu echt is in vergelijking met microlearning lees je bij ons in de kennisbank.